Monthly Archives: November 2021

ТОП-10 професій в IT без програмування

Є таке відчуття, шо між собою поспілкувалися десь навчальний проект це С-левел, вирішили, окей йому це знання потрібне, давай ми його розшарим. І тоді мені довели до відома, яка в них фінансова модель, як вони збираються заробляти. Проект такого типу був би 100% актуальним в Україні, користувачі подібні.

Забезпечення професійного розвитку

Адже таке враження, що вони вже вміють і знають усе, що можна знати і вміти. Люди, які працюють на цій посаді, мають певний образ мислення, який формується і змінюється протягом усього життєвого циклу роботи. Product Manager — це CEO свого продукту, і його мислення дуже схоже на мислення підприємця. Технічний продакт зазвичай потрібен у проєктах, заснованих на інноваціях і складних винаходах. Це цілком очікувано в разі, якщо для того, щоб комунікувати з користувачами, потрібно добре розуміти переваги специфічної програми з незвичним функціоналом.

Ключові особисті якості для продуктивної роботи Project Manager в ІТ-сфері

Data Analyst повинен розбиратися в математиці, статистиці, мові запитів (SQL) та програмування (Python), а ось бізнес-та системним-аналітикам достатньо буде базових технічних знань. ІТ-компанії — одні з найбільш затребуваних та бажаних роботодавців. Навіть якщо не брати до уваги матеріальний аспект, плюсів працевлаштування в ІТ-компанію багато. Фахівець повністю занурюється в продукт, знає його особливості, цільову аудиторію та її потреби, бачить наперед, якого результату необхідно прийти, розуміє, як направити команду, щоб досягти поставленої мети.

У вас залишилися запитання про професію продакт-менеджер? Запитуйте в коментарях нижче! 👇

Коли ти показав результат, показав клієнту, що оце і це ми можемо вдосконалити от десь, напевно, за три місяці до півроку змінилось якраз це відношення стейкхолдерів і в принципі далі вже пішло доволі гладенько. Мені детальніше розказали про сам продукт, про його особливості. Я проаналізував, що тут ризиків як таких немає, які страх у мені створювали вести такі продукти, ну і я погодився. Незважаючи на те, що робота проджект менеджером не обмежується лише вакансіями в IT-компаніях, в галузі інформаційних технологій ці фахівці найбільш затребувані. Тож розглянемо на прикладі, як виглядає звичайний робочий день проджекта в IT.

Проблема #3. Комунікація та довіра

  • Але рости проджектам є куди — і в плані зарплатні, і кар’єри.
  • Які риси розвивати і які знання варто підтягувати, залежить від типу вашого проєкту і ваших власних амбіцій та схильностей.
  • Стажист (Intern) — особа з базовими знаннями та вміннями, яка має розуміння процесів від збору вимог до завершення проєкту.
  • Розуміння вищеперелічених викликів та робота з ними — це шлях до ефективного управління продуктом і задоволеності користувачів.
  • У сучасному бізнесі маркетолог – це один із ключових співробітників.
  • Для цього важливо розуміти, що таке кількісні (дані про відвідування сайту, впізнаваність бренду, конверсійність сторінок) і якісні дослідження (опитування, глибинне інтерв’ю, спостереження).

І якщо з проектним менеджером все зрозуміло, то різниці між product manager і product owner часто не можуть пояснити навіть самі роботодавці (до речі, не тільки в Україні). Втім, ще гірше, коли вони не можуть пояснити власних очікувань від цієї позиції. Саме про це, а також про керування продуктом за відсустності керма піде мова нижче. Одним із поширених варіантів розвитку кар’єри може бути перехід від керівництва одним продуктом до управління напрямком.

Основні виклики у роботі продакт-менеджера і як їх подолати. Частина 1

Усе тому, що кожен відділ часто має власні цілі, терміни та стратегії. До того ж впровадження нових, раптових ініціатив у середині кварталу може порушити попередні плани. Розробка продукту нерозривно повʼязана з реалізацією різноманітних фіч, тестуванням ідей та гіпотез. Дедлайни горять, співробітники вигорають, водночас роадмап закликає до порядку та зрозумілої системи пріоритетів, а стейкхолдери всіляко тиснуть на команду.

Як досягти успіху у продакт-менеджменті

Тож супер-виклик для кожного продакта — знайти спосіб вести команду і керувати, водночас, не починаючи «війн за територію» з функціональними керівниками (проджектами, тім-лідами). За цих умов, єдиний спосіб для продакта домогтися бажаного — неформальний вплив. Проте використанням теоретичних знань робота комунікаційника не обмежується — далі він застосовує їх на практиці. Middle PM — фахівець з базовими навичками, що вже пройшов свій шлях в управлінні проєктами, але все ще працює над менш складними проєктами. Junior PM — це вже спеціаліст із досвідом близько 6 місяців, якому можна довірити керування проєктом від початку до кінця, хоча й над невеликою командою. Адже він спеціалізується на створенні привабливих, зручних та зрозумілих інтерфейсів на сайтах, в застосунках, декстопних програмах.

Аби не витрачати багато часу, просто зверну вашу увагу на те, що product owner — це термін, який відноситься до методології Scrum і визначає роль людини на конкретному проекті в конкретній команді. Більше того, первинні обов’язки в компанії і професійний досвід ПО не обов’язково пов’язані з розробкою. Простіше кажучи, product owner може бути людина, яка займає будь-яку позицію в компанії, яка дозволяє їй керувати пріорітетами та допомагати з вимогами стосовно продукту. І тоді просто вже описану ідею даю замовнику наскільки воно підійде для їхнього ринку, для їхніх потенційних клієнтів. В самого клієнта було трошки проблема, він не до кінця розумів, хто є їхні кінцеві користувачі.

чим цікава робота продакт менеджера

Так, фахівець нижчого рівня може піднятися по службових сходах до менеджера середньої ланки, а пізніше обійняти керівну посаду. Майбутнім абітурієнтам, які обирають професію та планують, де вчитися, в пригоді стане докладна покрокова інструкція «Вступ» від Education.ua. Скористайтеся нею, щоб розібратися з правилами вступу, підготуватися до іспитів, зрозуміти принцип зарахування, зібрати всі документи та не пропустити терміни їхньої подачі.

чим цікава робота продакт менеджера

Менеджер проєкту відповідає за процес найму нових співробітників та їх швидку адаптацію у колективі. Професія ідеально підходить для активних, комунікабельних, амбіційних та цілеспрямованих особистостей. Вимог у володінні мовами програмування до «сейлзів» немає, але розуміння особливостей та процесів розробки стане у пригоді.

На етапі розробки потрібно проводити багато інтерв’ю, щоб уточнити, чи рухається команда в правильному напрямку. User interviews зазвичай проводять one-to-one, щоб окремий користувач міг взаємодіяти з продуктом і повернути фідбек. У великій компанії продакт ставить завдання через лідів команд. Для успішного менеджменту будуть потрібні навички управління та вміння говорити однією мовою з технічними фахівцями.

Насправді — це дві окремих професії, що потребують різних знань та навичок. Менеджер по продукту спілкується з усіма зацікавленими особами, впорядковує вимоги, відокремляє їх від суб’єктивних точок зору, складає на основі цього відповідні документи та розставляє пріоритети. У процесі роботи над проєктом, продакт управляє командою розробки.

Бренд — це не лише назва товару чи послуги, а й сукупність асоціацій та емоцій, які активуються у мозку людини, коли він бачить продукт із логотипом. У розвитку бренду бере участь ціла команда професіоналів, але за розробку стратегії та постановку завдань спеціалістам відповідає саме бренд-менеджер. Він продумує образ бренду, просуває його і надихає споживачів знову і знову повертатися до продукту, що полюбився.

Це такий другий левел, коли людина розуміє, що ти гориш проектом, без цього проекту ти себе не відчуваєш. І оце так само відчувається у віддачі при роботі з клієнтом. Тобто коли ти говориш, ну зафакапили ми от якийсь функціонал, ми виправимось. Важливий нюанс — проект уже існував рік часу і ядро цього проекту було закладено, як кажуть. Було бачення куди далі розвивати продукт і замовник шукав саме свіжий погляд.

Менеджер проєкту взаємодіє з багатьма сторонами (включаючи менеджера продукту) на кожному етапі проєкту, відповідає за якість та дотримання строків, координує роботу команди та мотивує її. Ринок товарів та послуг стає ширшим і різноманітнішим, помітно збільшується конкуренція у всіх сферах. Технології просування та способи продажу з кожним роком ускладнюються, прості рішення поступово перестають працювати.

чим цікава робота продакт менеджера

Пошук рішень, які дозволять рівномірно розподіляти робоче навантаження та дотримуватися дедлайнів, навчить вас мислити стратегічно та правильно розставляти пріоритети. А проведення досліджень зробить вас ближчими до користувачів та кращими за конкурентів. На певному етапі практично кожен, хто працює над продуктом, стикнеться з одним із перерахованих викликів чи радше відразу з кількома.

Менеджер (з англійської «manage» – керувати) – працівник організації, основним завданням якого є управління іншими працівниками, а також ресурсами організації. Менеджер – це людина, яка має планувати, організовувати, координувати та контролювати певні процеси в організації (на підприємстві). Інакше кажучи, це керівник або управлінець, який відповідає за ефективну роботу цілої організації (підприємства), окремого підрозділу або певного напрямку діяльності. Стажист (Intern) — особа з базовими знаннями та вміннями, яка має розуміння процесів від збору вимог до завершення проєкту.

Робота в кращіх IT командах https://wizardsdev.com/